Накратко всичко започна преди около година,когато се сдобих със заводско супермото КТМ 620-ка.Влюбих се в машината от пръв поглед,взех си я и си я карах около 4 000км без ГРАМ проблем.Много сила в ниските,много сила като цяло,Брембо спирачки + 320мм диск отпред,хубаво WP-окачване,капли-предна и задна съответно:Morad Spain & BEHR,SXS гърне и т.н.Мотора не спираше да ме учудва-всеки км ми доставяше адреналин на макс.Просто мотор за глупости-задни,предни гуми,дрифтове,скокчета...абе не може да се кара нормално такъв мотор
.... всичко беше 7 от 6 до един момент,в който се появи лек шум от страна на съединителя,но тъй като мотора за онзи ден ми трябваше, моята празна глава прецени,че проблема не е чак толкова голям,че веднага мотора да се спре от движение-ГОЛЯМА ГРЕШКА ..стигна се до ремонт на стойност около 1800лв без труда 
.........и точно тогава на късмет аз успях да намеря двигател от КТМ 660 СМЦ 2-ра ръка за много добри пари.И така беше решено-ВСИЧКО ЗДРАВО ОТ СТАРИЯ ДВИГАТЕЛ ОТИВА ЗА ЧАСТИ,И ЗАПОЧВА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА СТАРИЯ МОТОР В КТМ 660 SMC 2003 ...
Първо проверих дали в параметрите на двигателя няма разминаване-по всичко изглеждаше,че ще влезе в рамата-така и стана.След това започнах да си набавям и другите неща,с които ще стане едно истинско 660 СМЦ:
Хидравличен съединител МАГУРА
Карбуратор KEIHIN FCR-MX 41 с ускорителна клапа
Филтърната кутия към карба
Бърза супермото газ с охлюв за 2-ното жило на карбуратора
Електроника Kokusan denki за модела (защото старата няма буксата за карбуратора,а точно това е разковничето за силата на мотора-в което се убедих после)
И така новия двигател беше веднага отворен за да се види състоянието му-наложи се смяна на лагери на колянов вал и разбира се,всички семеринги и гарнитури по двигателя.Всичко друго беше изненадващо добре (бутало+ сегемнти,скорости....)
След всичко това вече двигателя се сложи,електрониката се свърза,карбуратора се настрои,съединителя се обезвъздуши......абе започна отново да се вижда светлина в тунела
След около 3 месеца ремонти..........МОТОРА БЕШЕ ИЗПИСАН ОТ БОЛНИЦАТА
Досега (все пак го всичко това приключи съвсем скоро) съм му направил около 350км каране само на ниски и средни обороти (мисля си още малко да го поразработя и тогава да му "намахвам яката" газта) и имам следните впечатления:
1-во-мотора отново пали много лесно,независимо студен или топъл.
2-ро-разхода на гориво при каране на ниски/средни обороти варира винаги около 5,2-5,4 -нещото което ме учуди най-много ! ! !
3-то-колкото и странно да взучи-мотора е коренно различен от 620-ката в положителния смисъл на думата.Който е карал 620-ка знае как върви мотора-АМИ МОМЧЕТА 660 СМЦ Е 2,3 ИДЕИ ПО-БРУТАЛЕН.Не знам от карба ли от тоците ли,но просто леко пипаш газта и усещаш как вилката се изпъва мигновено и мотора е готов да продължи на една гума.Просто тегли зверската тва чудо.620 на дино-тестове гледам вади около 52/53коня стоково.Първоначално си мислех,че разликата няма да е толкова голяма,но след първите километри просто се усеща,че караш доста по-силен мотор и затова се поразрових и забелязвам,че в ю-туб 660-смц ,което на дино стенд да даде под 62/63 коня май няма.И наистина след няколко стотин км съм сколен да вярвам,че има 10/12 кончета в повечко в SMC-to.
4-то-хидравличния съединител е много приятен
5-то-мотора загрява доста бързо и не знам дали в градски условия в жегите това няма да е проблем,но времемто ще покаже !
В момента съм с пиньони 38/15 и на 5-та мотора под 110км/ч започва да придърпва
с отворен масур 2мм мотора на прав път мотора се движи 120км/ч ....на средни обороти мотора си поддържа 130/140 и не му дреме.И въпреки дългите скорости и малката задна и голямата предна зъбчатка мотора е много рязък и съм сигурен че в момента на 3-та с газ ще се изправя.Въпреки това при следващата смяна ще мина на пиньони 42/15-искам мотора да е на всяка скорост с газ на задна-не ми трябва гоненен на 200км/ч с този тип мотор.
По външния вид променте са много малки-нови лепенки на вилката WP,нови лепенки на предпазителите за колове,лепенки по джантите-много яко стоят нощно време,и оригинални капачки за гумите-оранжеви от Еди моторс
След време (ако имам парите) мисля да взмема оригиналните лепенки СМЦ за резервоар и да махна старите СуперКомпетишън.
Другото,върху което искам да "поработя" е спирачките и изпусквателната система,но..........няма кинти сега.Скотово 660-ката е с 4-бутално Брембо,а сега аз съм с двубутално.Искам да мина и на радиална помпа,но както казах засега е това.Нека похарча пари и за бензин малко
Снимките са скромни,защото както казах с ремонтите се приключи скоро:В карайна сметка от това :

...... стана ТОВА: КТМ 660 СМЦ 03

Първо проверих дали в параметрите на двигателя няма разминаване-по всичко изглеждаше,че ще влезе в рамата-така и стана.След това започнах да си набавям и другите неща,с които ще стане едно истинско 660 СМЦ:
Хидравличен съединител МАГУРА
Карбуратор KEIHIN FCR-MX 41 с ускорителна клапа
Филтърната кутия към карба
Бърза супермото газ с охлюв за 2-ното жило на карбуратора
Електроника Kokusan denki за модела (защото старата няма буксата за карбуратора,а точно това е разковничето за силата на мотора-в което се убедих после)
И така новия двигател беше веднага отворен за да се види състоянието му-наложи се смяна на лагери на колянов вал и разбира се,всички семеринги и гарнитури по двигателя.Всичко друго беше изненадващо добре (бутало+ сегемнти,скорости....)
След всичко това вече двигателя се сложи,електрониката се свърза,карбуратора се настрои,съединителя се обезвъздуши......абе започна отново да се вижда светлина в тунела
След около 3 месеца ремонти..........МОТОРА БЕШЕ ИЗПИСАН ОТ БОЛНИЦАТА
Досега (все пак го всичко това приключи съвсем скоро) съм му направил около 350км каране само на ниски и средни обороти (мисля си още малко да го поразработя и тогава да му "намахвам яката" газта) и имам следните впечатления:
1-во-мотора отново пали много лесно,независимо студен или топъл.
2-ро-разхода на гориво при каране на ниски/средни обороти варира винаги около 5,2-5,4 -нещото което ме учуди най-много ! ! !
3-то-колкото и странно да взучи-мотора е коренно различен от 620-ката в положителния смисъл на думата.Който е карал 620-ка знае как върви мотора-АМИ МОМЧЕТА 660 СМЦ Е 2,3 ИДЕИ ПО-БРУТАЛЕН.Не знам от карба ли от тоците ли,но просто леко пипаш газта и усещаш как вилката се изпъва мигновено и мотора е готов да продължи на една гума.Просто тегли зверската тва чудо.620 на дино-тестове гледам вади около 52/53коня стоково.Първоначално си мислех,че разликата няма да е толкова голяма,но след първите километри просто се усеща,че караш доста по-силен мотор и затова се поразрових и забелязвам,че в ю-туб 660-смц ,което на дино стенд да даде под 62/63 коня май няма.И наистина след няколко стотин км съм сколен да вярвам,че има 10/12 кончета в повечко в SMC-to.
4-то-хидравличния съединител е много приятен
5-то-мотора загрява доста бързо и не знам дали в градски условия в жегите това няма да е проблем,но времемто ще покаже !
В момента съм с пиньони 38/15 и на 5-та мотора под 110км/ч започва да придърпва
По външния вид променте са много малки-нови лепенки на вилката WP,нови лепенки на предпазителите за колове,лепенки по джантите-много яко стоят нощно време,и оригинални капачки за гумите-оранжеви от Еди моторс
Другото,върху което искам да "поработя" е спирачките и изпусквателната система,но..........няма кинти сега.Скотово 660-ката е с 4-бутално Брембо,а сега аз съм с двубутално.Искам да мина и на радиална помпа,но както казах засега е това.Нека похарча пари и за бензин малко
Снимките са скромни,защото както казах с ремонтите се приключи скоро:В карайна сметка от това :
...... стана ТОВА: КТМ 660 СМЦ 03

Коментар